Frukost

Frukost är jätteviktigt!

Även om man har svårt att äta tidigt på dagen så bör man se till att få något i magen på morgonkvisten. Jag själv är inte direkt supersugen på att klämma en omelett klockan 6-7 på morgonen även om frukosten egentligen bör bestå utav 20-25% av dagens intag. De dagar man har tid att kliva upp och "lulla runt" en timme eller två innan det är matdags då kan jag äta nästan hur mycket som helst, men under de andra dagarna är inte det ett alternativ. 

Min favoritfrukost just nu är fil eller naturell yoghurt blandat med kvarg, bär, frön och nötter. Genom kvargen får jag i mig mycket protein och genom bären, fröna och nötterna viktiga vitaminer och mineraler. Fröna och nötterna ger mig också bra fettsyror. Jag äter gärna ett kokt ägg med en klick majonnäs till också men just idag var det slut på ägg här i Storsved. Ägg är en utmärkt näringskälla till bland annat järn, zink, selen, jod och vitaminerna D, E och B12. Ett kokt ägg täcker dagsintaget för vitamin E, vitamin B12 och mineralen selen (även en antioxidant).

De dagar jag ska träna på förmiddagen brukar jag ta ägget på en macka. Mörkt rostbröd blir det oftast om jag inte fått för mig att baka eget såklart. En av mina köpefavoriter är Pågens energi, det innehåller bra med fibrer och det är gott! 

Eftersom den här frukosten innehåller mycket protein och bra fetter så håller jag mig mätt länge på den. Tack vare att den innehåller minimalt med socker så håller sig även mitt blodsocker stabilt vilket betyder att jag inte kommer få några energiförhöjninger eller dippar som ger mig sockersug. Jag är väldigt känslig mot blodsockerförändringar och för att jag ska klara av att motstå sötsaker så måste jag äta bra mat regelbundet. (ca var tredje timme funkar för mig).

Idag hade jag hallon, blåbär, gojibär, pumpakärnor, pinjekärnor, mandel och kanel som topping på min yoghurtkvarg. Nötter och mandel är som jag skrev innan väldigt bra källor till bra fetter men dem innehåller väldigt mycket kalorier. Därför har jag börjat använda mig av färdighackad mandel som jag bara strör litegrann över bären. På så sätt använder jag automatiskt lite mindre än om jag hade hackat den själv. Det enda negativa med detta är att på mandelpåsen är det en bild på en bulle. Tur att mitt blodsocker är stabilt så jag inte blir sugen på den... ;) 




 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0