Vackra Pennie

Nog är hon en skönhet Tinyqueens First Lady, Pennie!

Nu har hon, jag, mamma, pappa och Signe gått ett varv runt sjön. Eller ja, Signe åkte vagn... Kallt men soligt, riktigt skönt promenadväder! =)


Fruktfrukost!

Startar den här torsdagen med en fruktfest!

Ananas och kiwi med hallonpuré och en bärdrink.

Hallonpurén är superlätt att göra, mixa 1 dl hallon med ½ banan, sen kan man såklart hälla i vad sjutton man vill, jag kryddade med kanel. Bärdrinken gjorde jag på hallon, blåbär, äppeljuice, gojibär, 1 tsk vetegräs, 1 tsk Superfood mix fruit and berries och 1 tsk Smoothiemix risproitein.  


Superfoodsmoothie

Wooooo, långt, läskigt namn!

Men det är inte ett dugg läskigt utan väldigt gott. Ta 1 dl äppljuice, 1 dl frysta hallon, ½ banan, ett gäng gojibär, en tsk Renée Voltaire Super Greens och lite kanel.

Ta daaaa, du får en superduperdrink! ;)


AT

After Tenta!!

Idag har vi haft seminarium och skriftlig tentamen i Hälsopromotion. Nu l'gger vi det ämnet bakom oss och firar med en kväll ute tillsammans med klassen! Yey!! Jag tjuvstartar lite hemma med en iskall organisk äppelcider, mums! =)

(Hur det gick på tentan? Jo, riktigt bra!)


Mmm, frukost

Ta da!!

Fil, kesella hallon, keso, kanel, linfrön, kokos, och torkade tranbär = GOTT


Lördagsgodis

Ris à la Malta, Maddestyle!

Det vill säga utan socker och minimalt med kolhydrater.


Du behöver:
Grädde, keso, vaniljpulver och eventuellt sötningsmedel.

Gör såhär:
Vispa lite grädde, vaniljpulver och sötningsmedel till den konsistens du gillar.
Klicka i keso och rör om ordentligt.
Toppa med hallon och kanske några kokoschips! ;)

NJUUUUUUT!!

Greengate

Jag fullkomligt älskar greengate!

Jag har en komplett servis i bara greengate i lägenheten i Sundsvall. Claire multi och dots Green är det ljusgröna/blommiga temat där.

Så självklart ska lilla Pennsan äta ur greengate också. Här på Böngatan har hon precis fått sin frukost ur just de skålarna.




Hallon- & blåbärspaj

Jag och Krister åt upp hela den här pajen ikväll, så god var den!

(Jag gillar INTE att ta kort med blixt, speciellt inte på mat, men det var så mörkt nere i gillerstugan så i det här inlägget får det bli så i alla fall.)


Jag lagade köttfärssfyllda paprikor till middag åt oss ikväll (recept på dem kommer imorgon). Det gick så fort att jag helt plötsligt hade massor med tid över innan Krister skulle komma. Så då slängde jag ihop den här gluten- och sockerfria pajen, det gick verkligen galet fort och lätt. Löjligt lätt....

Jag modifierade om ett recept som jag hittade i GI&hälsa nr 10:
Jag smälte 100 g smör, blandande ner 2 dl mandelmjöl, 1 dl stevia strö och 1 ägg. Sen hällde jag röran i en liten pajform (ca 20 cm i diameter, dubbla satsen om du ska göra en fullstor paj).
Sen tog jag ca 2 dl hallon och blåbär som jag strödde på röran.
Mixa 3 dadlar med 1 dl blandade nötter och fördela nöthacket över bären.
Avsluta med att strö lite müsli på.
In i ugnen ca 25-30 minuter.
Servera med vispad grädde med vaniljpulver (inte vaniljsocker) i!


När vi moffat i oss hela pajen så vibrerade Kristers telefon och han fick reda på att han var uppsatt på jobb på stadt ikväll. Som tur var så hade han med sig vaktkläderna hit, han ska jobba imorgon också. Han fick helt enkelt igonrera matkoman och klä på sig för att sen sticka iväg och jobba. Som jag sa till honom, vi hinner i alla fall inte tröttna på varandra... ;) Men han får mycket hellre jobba varje helg för min del än att inte ha något att göra. Jag är en person som behöver mycket egentid och jag är jätteglad för att han har både jobb och intressen. Runt halv 4 kommer han komma inkrypandes under täcket inatt. Jag längtar!


Gotussen

Nyfikna lilla Pennie!


Snabb plugglunch

Jag är hemma i Ljusdal och tentapluggar...

Det finns alltid nått att plocka ihop i mammas och pappas kylskåp. Idag hittade jag rökt bogfläsk, ägg, blomkål, spenat, tomat och gurka. Det blir bra pluggenergi! =)


Fikon

Pimpade frukostfilen med fikon idag, mums!


Stekt lax med fransk löksås

Dagens mycket goda middag!


På en bädd av färsk spenat, ångkokta haricots verts och tomatbitar vilar en stekt lax toppat med fransk löksås och citronskivor. Gott, gotti gott!! =) =)

Fransk löksås

En av de lättaste och godaste såser jag vet!


Du behöver:
(4 portioner)
2 dl crème fraiche
½ gul lök
1 påse knorr fransk Dressing Mix
1 sked dijonsenap (om man vill)

Gör såhär:
Hacka löken och blanda ihop alltihop.

KLART! Såsen passar superdupert till fisk...


Inspiration

Klev innanför dörren och möttes av detta!

Så himla trevligt med lite inspiration. Hoppas det är många recept där jag får använda min nya elvisp... ;)


Hallonfrukost

Supergott!!

Hallonfil, keso, kanel, gojibär, pumpakärnor, linfrön, müsli och hallon.


Elvisp

Jag har äntligen köpt ny elvisp!!

När jag bodde i Oslo hade jag 2 stycken och jag vette sjutton hur det gick till men båda gick sönder samtidigt ungefär en-två månader innan jag skulle flytta hem till Sverige. 

Här i lägenheten i Sundsvall har jag alltså inte haft nån elvisp och ganska ofta har det irriterat mig eftersom jag använder den regelbundet. Jag och Krister var ute och letade efter en för ungefär en månad sedan men då hittade jag ingen som dög åt mig. Jag vill nämligen ha en ballongvisp med och det har inte så många modeller.

Igår så följde jag med en klasskamrat, Sandra, till Birsta. Hon skulle lämna tillbaka en klocka och vi passade på att strosa runt lite. Då hittar jag helt oväntat min drömelvisp, 200 kr billigare än vad jag sett tidigare. Det var bara att slå till! Så jag har blivit med elvisp igen och nu är jag supersugen på att göra ALLT som måste vispas, fluffiga bananpannkakor, ugns proteinpannkakor, kesella/äggvitefluff, oopsies mm mm!




Cashewsmör

Det blev dessert ikväll!

Efter den supergoda torsken så blev det frysta bananslantar med hemmagjort cashewsmör. Jag åt fler än de där 5 på bilden måste jag erkänna... ;)


Det var första gången jag gjorde eget nötsmör och det blev riktigt gott och bra. Sugen på att testa? 

Du behöver:
200g cashewnötter (eller andra nötter)
2 msk kallpressad olivolja
flingsalt

Gör såhär:
Rosta nötterna endera i ugn eller i stekpanna, jag använde mig av en stekpanna, ca 5 minuter
Häll dem i en mixer tillsammans med olja och lite salt
Mixa, mixa och mixa lite till, ha tålamod!
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt


Den dära stekta torsken

Jag har skrivit om den mer än en gång förr...

Jag älskar verkligen torsk med örtmajonnäs och stekta grönsaker! Vill ni ha receptet? Klicka på bilden så kommer ni dit. =)




Salutogent hälsoarbete

Jag trivs verkligen superbra på skolan!

Idag satt jag, halvförkyld och tung i huvudet, på lektion och vi gick igenom salutogent hälsoarbete. Trots endel svåra ord, och ett ganska tungt ämne så kom jag på mig själv med att må riktigt bra. Jag tycker så mycket om min klass, lärarna är verkligen jättebra och jag tycker pluggningen är intressant. Känns så otroligt bra!


Kristinas förkylningsdrink

Fick ett tips ifrån min lärare Kristina om en häxblandning mot förkylning idag.

Eftersom jag varit snuvig idag så tog jag till mig hennes råd. Väl hemma rörde jag ut en stor tesked honung i en mugg med varmt vatten, sen pressade jag i en halv citron. Det här smakade faktiskt väldigt gott, sött och surt gifter sig i stort sett alltid bra tillsammans. Det smakade däremot inte speciellt gott efter den sista ingrediensen kommit i, nämligen en par vitlöksklyftor...


Jag är inte kräsmagad och bruka klara av alla möjliga konstiga smaker och konsistenser. Men det här var verkligen inte gott eller lätt att svälja. Mitt tips till er som vill prova, drick upp så pass mycket av citron/honungsvattnet att det är max en halv kopp kvar när ni pressar i vitlöken, det gör pinan kortare... ;)



Dagens frukost

Lite ihopplock som fanns i kylskåpet fick agera frukost idag.

2 ägg, en klick Hellmans majonnäs, en linfrömuffins och en halv blond grape. Vanligtvis föredrar jag blodgrape men det var extrapris på de blonda på Willys och jag är faktiskt en fattig student...



 

Reebok

Har spenderat 1,5 timme på gymmet ikväll!

Det blev både Reeboktröja, skor och väska på väg dit idag. Och lugna er innan ni drar efter andan, jag hade Nike träningsbh, linne och inneskor. ;) Nikenörd som jag är...


Fysisk aktivitet

Här är youtubeklippet min grupp visade under presentationen på skolan idag.

På bara 2 minuter tar den upp en hel del viktiga och intressanta saker om just fysisk aktivitet. Det är en norsk reklamfilm för Vitusapotek. Jag tycker ni kan kika på den...


Maddes tomatsoppa

Här kommer ett till bra och snabbt recept när man har dåligt med tid.

Jag kom hem från skolan strax efter 4, väldigt hungrig eftersom jag inte åt något mellanmål på eftermiddagen. Vi har haft redovisningar på grupparbeten idag och mellisen fick helt enkelt skippas. Jag hade ingen lust att äta köttbullar till middag också och självklart hade jag glömt att ta fram fisken från frysen som jag hade tänkt äta egentligen. 

Så jag öppnade mitt skafferi och såg ett paket med krossade tomater med örtsmak. Aha, tomatsoppa!!


Du behöver:
½ gul lök
1 pkt eller burk med krossade tomater (eller passerade)
0,5-1 dl vatten
1,5 dl grädde
2 msk philadelphia
2 msk dijonsenap
ev. 1 grönsaksbuljong
svartpeppar och oregano

Gör såhär:
Hacka löken och fräs den glansig i smör och rapsolja
Häll på krossade tomater, vatten och grädde
Krydda, klicka i philadelphia, häll i senap och grönsaksbuljong
Låt puttra i minst 5 minuter

Om man vill ha en slät soppa så kan man endera använda passerade tomater eller så kör man med stavmixern en sväng på slutet.

Jag älskar att ha keso i tomatsoppa så självklart hade jag i en stor klick idag tillsammans med broccoli och ett ägg. Jag åt även en linfrömuffins till. Nu är jag mätt (nästan lite för mätt), glad och belåten. 


Dagens matlåda!

Den här ska jag mumsa på om inte så lång tid...

Heta köttbullar, linfrömuffins, ärtor och sås, jamjam! =)




Grön morgondrink

Jag har börjat med mina greendrinks igen...


Idag innehöll den 1 dl äppeljuice, 1 dl vatten, ½ pressad citron, 1 msk aloe vera, 1 tsk valnötolja, 1 tsk linfröolja, 1 mått Renée Voltaires supergreens mix (vetegräs, spirulina, mynta) och ett mått rent vetegräs.


Konstigt att den mest smakar lite sur äppeljuice... ;)

Kvällis

En timme aerobic har avklarats ikväll!

Sandra och jag intog Friskis & Svettis en sväng ikväll och det var riktigt skönt. Aerobic var inte helt Sandras grej men hon klarade sig riktigt bra för att prova på för första gången. Jag som var på mitt första aerobicpass för ca 20 år sedan har juh hunnit träna endel på både steg och kordination om man säger så... 

Nu sitter jag och avnjuter lite kesella med varma bär, kanel och dinkelflakes. Gott och nyttigt! =)


I morgon har vi gruppredovisning på skolan. Vi har fått olika folkhälsoproblem som vi ska göra arbeten om, och våran grupp har fysisk inaktivitet. Vi har jobbat på effektivt och fått ihop ett häfte med information, en powerpoint-"film", ett youtubeklipp och en aktivitet. Nu ska jag lägga mig och läsa igenom mina områden innan jag somnar så jag är 100% redo imorgon. 






Linfrömuffins

Tog och gjorde en plåt med linfrömuffins när jag ändå var igång...

Det blev lite svårigheter när jag kom på att jag inte har någon elvisp, men jag vispade med stavmixern och för hand en stund och nöjde mig med "skummiga" äggvitor. Det fungerade det med även om muffinsarna blir fluffigare när man anväder hårt vispat skum.


Heta köttbullar

Tjoho, matlagningsglädjen har äntligen kommit tillbaka! =)

Jag fick inspiration ifrån Lisa idag när jag satt och kikade runt på lite bloggar. Hon hade gjort köttbullar med västerbottenost och jag blev tvärsugen på just köttbullar. Mina fick en egen vrid med både chili och jalapeñjos innut sig.


Du behöver:
500 g köttfärs
ca 3dl riven, god ost (jag använde mig av präst)
1 ägg
½ chilifrukt
ett gäng jalapenjos
2 msk pofiber eller ströbröd (pofiber är glutenfritt)
salt och peppar

Gör såhär:
Hacka chilifrukten
Gegga ihop alla ingredienser
Rulla bollar
Stek i smör och rapsolja


Jag gjorde också en sås på grädde, soja och stekspadet i stekpannan jag använt plus att jag kokade ärtor och mathavre som jag serverade tilsammans med mina heta köttbullar. Supergott!

 

RSS 2.0