Mazarintårta med fläderkräm och färska bär
(LEILA LINDHOLMS)
MAZARINTÅRTA MED FLÄDERKRÄM OCH FÄSKA BÄR
(1 tårta - 12 bitar)
Du behöver:
Botten:
250 250 g mjukt smör
500 500 g mandelmassa
5 5 st ekologiska ägg
1 1 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen
Fläderkräm:
4 4 st ekologiska äggulor
0.5 0.5 dl strösocker
2.5 2.5 msk majsstärkelse
0.5 0.5 dl koncentrerad flädersaft
3 3 dl vispgrädde
2 2 dl vispgrädde
1 1 l färska bär
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Vänd sist i vetemjölet för hand.
Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. Se variationer.
Fläderkräm:
Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
Tårtan:
Vispa grädden fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär.
Jag har fått en hel del inspiration från Leila´s kokbok "a piece of cake" som jag fick idag! Kan hända att det blir nån slags bakning imorgon. Inte just den här tårtan då kanske...
ååå så gott =)