Vatten

Glömde att skriva vad jag dricker i min matguide...

Visst dricker jag mjölk ibland men min primära vätskekälla är vatten från kranen, aka H2O eller diväteoxid.

En person behöver ungefär sex till sju glas (ca 2 liter) vatten om dagen, men det beror lite på hur aktiv man är, hur mycket man väger, luftfuktighet, temperatur och några andra faktorer. Vatten är absolut den bästa törstsläckaren enligt mig och det finns många fler positiva egenskaper med just vatten.



1. Hjälper dig att gå ner i vikt
2. Finare hy
3. Förebygger infektioner
4. Hjälper kroppen göra sig av med slaggprodukter
5. Ger ett friskare hjärta
6. Förebygger ledvärk och ledsjukdommar
7. Boostar energin
8. Förebygger förstoppning
9. Minskar risken för cancer
10. Ökar produktiviteten

PLUS att det innehåller inga tillsättsmedel, kalorier eller onödiga ämnen!!

Dagens lunch

Som så ofta bestod dagens lunch av lite hopplock.

Hittade lite kallrökt skinka, kalkon, keso, ett ägg, diverse grönsaker och ett halvbra bröd. Men jag har tränat idag så okej då... ;) 

Precis som jag skrev i inlägget tidigare så får jag nästan tvinga i mig lunchen. Jag är verkligen inte hungrig, fast jag tränat ett någorlunda tungt styrkepass på gymmet innan...


Hur äter jag?!

Igår på Maddie's Training skrev jag om att jag hittat mitt vinnande koncept.

Jag äter enligt GI-metoden fas 2 vilket innebär bort med alla snabba kolhydrater men jag välkomnar de långsamma (mer om hur GI fungerar har jag skrivit om här). Eftersom jag rör på mig i stort sett varje dag och gillar att träna hårt så behöver min kropp kolhydrater. Jag är heller inte överviktig och även om jag vill tajta till kroppen lite till så har jag inga planer på att banta. Det behöver inte gå fort utan det får helt enkelt ta den tid det tar, jag har ingen brådska. 

Hur ser då en bra matdag ut enligt mig? 
Jo, det tänkte jag visa er genom att visa ungefär hur jag äter. Jag är oerhört känslig när det kommer till lågt blodsocker, får jag inte mat blir jag grinig, trött, less, får ont i huvudet osv så för mig är det väldigt viktigt att äta bra mat regelbundet. 

Här kommer alltså en matguide till mitt kosthåll. Alla små bilder är klickbara och tar er till blogginlägget/receptsidan där jag skrivit om dem. Varsågoda!!

Till frukost är havregrynsgröt just nu en favorit. Kokad på vatten, mjölk eller tevatten, med sojamjölk, vanlig mjölk, keso eller kesella och toppad med bär, frukt, frön och/eller nötter samt ALLTID kanel. Det jag gillar med gröt är att den går att variera i all oändlighet. 

Gröt toppat med jordgubbar och mandlar med mjölk till

                     

Beroende på hur tidigt jag äter frukost så tar jag ofta ett mellanmål mellan den och lunchen. Äter jag exempelvis frukost kl 9 och lunch kl 12 är det inte nödvändigt medans om jag äter frukost kl 6 och lunch kl 12 är det jätteviktigt för mig. Här är jag oftast inte hungrig utan det är enbart för att hålla blodsockret i styr. Det kan vara allt från ett par matskedar keso, ett ägg, lite kvarg med bär, en frukt, ett par skink- eller kalkonrullar eller en bananplätt med bär och kesella.

Ett par skedar keso på förmiddagen räcker gott åt mig

          

 
Lunchen är min svaga länk. Här är jag nästan aldrig hungrig men jag vet att jag egentligen är det. Det låter kanske lite knasigt. Jag skulle lätt kunna vara utan mat fram till klockan 14 men då skulle jag sluka allt i min väg istället. Lunchen äts mellan 12-14 och är oftast en lättare måltid och bestär väldigt ofta utav rester och en sallad. Sen är jag löjligt förtjust i sushi och "syndar" då och då med att äta det. Sushi innehåller både vitt ris och en hel del socker så det är absolut inte en GI-rätt. Även solen har sina fläckar... ;)


Köttfärsbiffar med keso, salld och ett grovt hembakat bröd

                        

Sedan kommer vi till den viktigaste måltiden på hela min dag, det är här jag bromsar och stoppar min sockertrigger! Mellanmål nr 2 är fruktansvärt viktigt för mig. Äter jag inget mellan lunchen och middagen så blir jag till 90% chans sugen på något onyttigt på kvällen. Det har tagit mig flera år att inse detta men så är det. Blir jag hungrig på eftermiddagen så speglas det igen på kvällen. 
Här äter jag lite mer än vad jag gör på mellanmålet på förmiddagen. En kopp med naturell, fet yoghurt (Arlas ekologiska är uuuuunderbaaar) och/eller kvarg med bär, frön och nötter är en klar favorit. Ägg fungerar alltid och ibland lyxar jag till det med ett grovt bröd med tonfiskröra på.

Grovt bröd, spenat, tonfiskröra, tomat och citronpeppar plus ett glas mellanmjölk till

                                             

Nu är det dags för middagen. Här äter jag hemlagad husmanskost men med bättre tillbehör. Jag föredrar mathavre, fullkornsris, blomkålmos och grönsaker istället för de vanliga vita ris- och pastavarianterna. Potatis äter jag ibland men då alltid den från igår, så den har ett lägre GI-värde. En räddare i nöden är mina älskade frysta grönsaker. Just nu har jag en blandning i frysen med blomkål, broccoli och morötter. Det tar 3 minuter att tillreda dessa i mikron. Man slänger helt enkelt in dem i en matlåda, kör 1 och en halv minut, skakar om lite, och kör resten av tiden. KLART! Jag kan även påpeka att Signe, 2 år, också älskar dessa. 
Just nu äter vi mycket nötkött eftersom att svärfar är jordbrukare och har just kossor. Det finns alltid köttfärs och köttbitar här hemma. Jag tycker också otroligt mycket om fisk, jag tycker det är gott och jag mår väldigt bra av det. Det händer att jag har "fiskveckor", då jag enbart äter fisk i en hel vecka. Ja, jag är lite knäpp.. ;)

Mozzarellagratinerad falukorv med mathavre och spenat

        
 

På kvällen är det dags igen, mellanmål nummer 3. Det här är väldigt likt de andra mellanmålen. Är jag bara lite småsugen kanske det blir en klick kesella med bär och är jag mer hungrig så kan jag ta en tallrik med fil och bär/frukt samt en tonfisk- eller äggmacka. 

De dagar jag tränar på gym dricker jag också proteindrink. När man tränar är det viktigt att äta direkt efter man tränat, max en kvart efter. Jag suger därför i mig en proteindrink och ibland äter jag en frukt till också. 

Bra dag

Då var kvällens MRL avklarad och jag ska strax hoppa in i duschen och sedan krypa ner i sängen.

Idag har varit en fullspäckad dag. Startade den med att gå ett varv runt Kyrksjön med en av mina livsstilsförändrare, hem och äta frukost för att sedan gå stavgång med en annan. Sammanlagt 8 km promenader, stavgång är galet roligt, ni kän läsa mer om det på Maddies Training.

Hem till mamma och pappa för att käka lunch. Kom på efter ett tag att jag skulle ha gått igenom kvällens MRL-pass en gång till. Så då gick jag ner i källaren och stog där och hoppade och skuttade i en timme. 

Åkte och hämtade Signe på dagis, hem och laga mat, äta, diska och så hann jag vila i 10 minuter innan det var dags att bege sig in på Ljusdal igen. Upp på Gärdeåsskolan för att köra ett pass MRL tillsammans med Monika. 

Passet gick jättebra och nu är jag trött. Imorgon ska jag ta sovmorgon... ;)


Bönchips

Sånna här produkter fullkomligt ÄLSKAR jag!!

Att det är fullt möjligt att knapra i sig en påse chips utan att få dåligt samvete på fredagsmyset betyder massor för mig. Jag vill vara hälsosam och äta näringstäta livsmedel som gör att min kropp mår bra. Samtidigt utsätts jag dagligen av reklam för produkter som är onyttiga och tyvärr väldigt goda. Jag älskar fredagsmys, eller lördagsmys eller onsdagsmys med för den delen. Att gosa ner sig i soffan framför en bra film med något gott att äta är riktigt avslappnande och skönt. Men sen kommer det där dåliga samvetet och den tunga degklumpen i magen som sedan sprider sig ut i kroppen och gör mig trött och seg. NEJ TACK TILL DET!

När min mamma var i Stockholm hittade hon dessa bönchips. Eftersom min mamma också gillar att tillföra sin kropp bra råvaror så köpte hon hem några påsar. Snäll som hon är så skänkte hon även två påsar till mig, tack mammi!


Dessa chips är gjorda på ekologiska bruna bönor (70%), raps- och solrosolja, rismjöl, psylliumfröskal, havssalt och kryddor. Det genomsnittliga näringsvärdet på dessa per påse är 200 kcal, 6,5 g protein, 20,5 g kolhydrater och 11 g fett. 

Dessa finns såklart inte att köpa i lilla Ljusdal men man kan beställa dem från deras hemsida och där kostar 5 påsar 100 kr och det är fraktfritt om man beställer minst 10 stycken. Jag kommer definitivt att göra det, chipsen är riktigt goda! 

Gröt och rullar

Efter 36 minuters intensiv promenad så är det riktigt gott med frukost!

Idag blev det ännu en grötvariant. Kokade 1 dl havregryn med 1 dl vatten och 1 dl mjölk och självklart kanel och salt. Rörde sedan i frysta blåbär, gojibär och kokos.

Eftersom att gröten inte blir lika tjock som när man bara kokar den på vatten så åt jag den som den var, utan extra mjölk eller kvarg.

Som ett litet protein- och fettkompliment rullade jag ihop två kalkonskivor med Philadelphia i. Gott och lätt, även ett suveränt mellanmål. Släng gärna med en gurkstav däri också!


Instruktörsdebut!!

Mitt första pass som instruktör. Pulshöjande? Svar ja!!

Idag fick jag ett mail av gravida Anna att hon hade spänningar i magen och hennes assisterande instruktör Monika var småkrasslig så hon undrade om jag kunde köra passet ikväll...

Jag sa såklart ja. 

Direkt efter jag läst mailet skrev jag ut passinstruktionerna som jag fått av Anna, sprang jag ut till bilen och hämtade CD-skivan, stoppade in den i CD-spelaren och körde igenom passet en gång. Det satt någorlunda och eftersom jag blev inkallad på så kort varsel kändes det ändå okej att allt inte satt till 110%.

Jag var inte speciellt nervös förrns det var dags att sätta på sig mikrofonen. Jag gillar inte mikrofonen! Det kan nog bero på att jag aldrig använt mig av en sådan. Jag har varit instruktör mååååååånga gånger, och även om det inte var för MRL-pass så kändes det okej. Har man lett barn och ungdomar från 6-16 år så klarar man det mesta! 

Vi körde igång, Monika var där och hjälpte mig men tog det lite försiktigt. Mitt i tredje låten kände jag att jag började slappna av lite. Det gick ju ganska bra. Förutom den där jäkla mikrofonen då! Det kommer ta några gånger att vänja sig med den...

När man är nervös så gör man lite småfel men det var inget som jag inte kunde rädda eller som förstörde passet. Deltagarna blev svettiga och fick sig en rejäl omgång och det är huvudsaken. Bättre ett halvbra pass med ny ledare än ett inställt pass konstaterade jag och Monika.

När timmen var slut och jag satt i bilen på väg hem så började jag fundera lite över min egen prestation. Hur bra jobbade JAG på egentligen? Det var med spänning som jag kopplade in pulsklockan i datorn för att se resultatet. Och jodå, pulshöjning deluxe! Att träna när man är nervös och lite stressad är kanske inte att rekommendera men jäklarns! HUR orkade jag prata och ha mig med den där pulsen? Det störda är att det kändes inte så jobbigt, man får verkligen en adrenalinrush av att stå därframme!!

Nog för att jag har hög maxpuls men jag låg på ca 96% av max som mest och medlepulsen var 77% av max. 


Just precis nu känns det jättebra. Jag älskar att utmana mig själv och utsätta mig för nya situationer. Jag mår så fruktansvärt bra utav att pressa mig själv. När jag ibland får befinna mig utanför min komfortzon växer mitt självförtroende och även min självkänsla och efteråt blir jag så oerhört nöjd över mig själv. Så just nu är jag en ganska lycklig tjej, en lycklig tjej med MERSMAK! Nu blir ni inte av med mig!! 

Maddie´s Training

Nytt inlägg på Maddie´s Training om MRL!


Träning och lunch

Dagens träning och lunch är avklarad!

Jag startade dagen med en promenad runt kyrksjön. Jag och en av tjejerna som jag coachar tog varvet på 40 minuter vilket betyder att vi gick i bra tempo. 

Klockan 11 mötte jag sedan upp Kattis på gymmet och vi körde varsitt pass. Jag fokuserade på lite ben, bröst och rygg samt liiiite mage på slutet. Kattis körde ett helkroppsprogram som jag gjort åt henne, hon är duktig, envis och motiverad. Det gillas!! =)

Efter träningen ska man ÄTA, jag intar alltid en proteindryck och gärna nått mer (som t.ex. en frukt) direkt efter träningspasset. Det optimerar både träningen och återhämtningen. 
Jag åkte sedan hem till mamma och hittade lite rester. Kycklingfilé med aprikos och vitlöksfyllning, potatis- och fänkålsgratäng med mycket vitlök samt sallad stod och väntade på mig i kylskåpet. Jag anser det vara en GI-rätt eftersom att potatisen hunnit kallna (då sjunker GI-värdet på just potatis). Eftersom jag inte äter en strikt GI-kost och har tränat så är kolhydrater med lågt GI godkänt i min kosthållning. 


Ny bloggdesign!

Eftersom det är endel som haft problem att komma in på min blogg så har jag gjort om den lite...

Det är inga större förändringar, bara lite nytt utseende. En vårstädning kan man kanske kalla det!
Ser du det inte så prova att trycka på F5 för att uppdatera sidan! =)

Gamla

Nya

Vad har jag?

Igår blev jag och Krister oväntat barnlediga hela helgen. 
 
Eftersom att Krister inte ska jobba något i helgen så bestämde vi oss för att ta tillfället i akt och åka till min lägenhet i Sundsvall. Sagt och gjort, igårkväll kom vi fram och nu sitter jag här i min fina gråa soffa och bloggar medan mannen i mitt liv ligger och sover. Det är inte många dagar han får sova ut så jag har inga planer på att väcka honom. 
 
För lite mer än en timme sedan blev jag hungrig. Eftersom vi åkte sent igår så handlade vi inget men tog med en burk kvarg, en påse frysta hallon och 2 ägg. I mitt kylskåp här i Sundsvall fans ett gäng med celsius, 4 cider, en burk med strimlad surkål och diverse såser och tillbehör som till exempel soja, senap, majonnäs och jalapenos. 
 
Det är sånna här dagar jag är så tacksam för att jag äter gröt! För mitt skafferi är fullproppat med godsaker som havregryn, nötter, frön och andra tokigheter. 
 
Idag blandade jag ner lite hemmagjort cashewsmör i min gröt och toppade den med kvarg, hallon och hackade pistage- och paranötter. Jamjamjam!! Och mätt det blev jag! :) 
 

Grönt är skönt

Gröna bladgrönsaker hör till det bästa man kan äta.
 
De är fullproppade med viktiga vitaminer och mineraler, minskar ph-värdet i magen och innehåller mycket fibrer som också är bra för magen. De hjälper matsmältningen och gör att man mår bra! 
 
Eftersom de innehåller mycket järn och vitamin K så kan de också minska pms. 
 
Bladgrönsaker är perfekta att ha i smoothie. På så sätt får man lätt i sig dem. Och NEJ, smoothiens smak blir inte dålig... ;) 
 
Jag hittade en liten "guide" i nya mat & hälsa tidningen.
Prova vettja!
 
 

Mellanmål

Enligt mig är mellanmål det viktigaste målet (målen) näst efter frukost förstås!

Just nu sitter jag och avnjuter en kopp med naturell yoghurt, blåbär, gojibär, mandelflarn och vaniljpulver. Obeservera PULVER inte SOCKER... ;) 

Den vackra lattemuggen är från danska GreenGate. Jag själv har en hel servis i grönprickigt- och blommigt tema i Sundsvall. Just den här tillhör min mamma.


Chaigröt

Det här var en fullträff!

Provade en ny variant på tegröt idag, nämligen en med chaismak. Jag älskar Friggs green chai och den gav även en perfekt smak åt min gröt nu på morgonen. En mild hint av chai i varje tugga, mmmm! :) Kom ihåg att grönt te ska dra i 70 graders vatten, inte kokande.

Gröten toppades idag med kanel, hallon, gojibär, linfrön och mandel. Idag blev det sojamjölk till.

Sojamjölken tycker jag är ett bra alternativ till vanlig mjölk. Den innehåller ingen laktos, lite kolhydrater och mycket protein. Det gäller då att ta den osötade då den sötade innehåller socker. Den har även tillsatt kalcium och vitaminerna D, B2 och B12.


Loka goes crazy!!

Någon som missat Lokas nya galna smaker?

Lemon pie, strawberry ice cream och chocolate shake lät så konstigt så jag var tvungen att köpa dem.

Det var med en viss misstro som jag skruvade av korken på chokladlokan och försiktigt sniffade på den. Jag hade förväntat mig en kemisk, lite bitter chokladlukt men blev förvånad då den verkligen luktade chokladmilkshake. Tog en försiktig liten sipp och vart ännu mer överraskad då den även smakade chokladmilkshake!!

Jag vred på flaskan för att läsa innehållsförteckningen och se vad det är för skit som de stoppat i den här men där stod det "naturliga aromämnen".

Jag kunde inte låta bli att även smaka på den som heter lemon pie, och även den föll mig i smaken. Den var inte lika söt utan syrlig och god.
Strawberry ice cream får bo i kylskåpet till imorgon och den är det ultimata testet för mig. Efter att som 16åring blivit dyngfull på shots av jordgubbsvodka har jag riktigt svårt för kemisk jordgubbsmak. Det ska bli spännande att prova den!!

Jag skulle vilja påstå att dessa är både bra och dåliga som ersättning av sötsaker. Självklart är det bättre att dricka vatten än att äta godis/glass/bakverk men jag misstänker att dessa även kan trigga igång sötsuget hos vissa, särskilt de som är sockerberoende. Detta är bara en teori jag har så är ni som läser sugna på att prova tycker jag absolut att ni ska göra det! :)


Svartvinbärsgröt med hallon

Idag provade jag något nytt till frukost...

Nämligen att göra gröt på te. Man kokar helt enkelt en kopp te och sedan använder man det istället för vatten i sin gröt. Jag provade med svartvinbärste idag och vips så fickmin gröt en hint av svartvinbär. Galet smart idé (om man gillar te förstås)!

I min gröt hade jag också linfrön, salt och kanel. Ovanpå hamnade pumpafrön, gojibär, hackad mandel, kokos, hallon och en stor klick kvarg. Jag äter oftast inte gröt med mjölk (i sånna fall föredrar jag osötad sojamjölk), tycker det är godare med kvarg till.


Äpple/kanel

Tidig frukost idag..

Jjag ska iväg och träffa en av mina livsstilsförändrare nu på morgonen!

Frukosten idag består av fil/kvarg, ett äpple, kanel, gojibär, pumpakärnor och ett ägg med majonnäs.


Nytt inlägg på Maddie´s Training

Nu finns det även ett nytt inlägg på Maddie´s Training! ;)


Vad är GI

Jag håller på för fullt med min grupp livsstilsförändrare idag.

Några av dem är intresserade av viktreducering och då förespråkar jag såklart min favorit GI-metoden. Jag har en jättebra bok som är skriven av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson som heter GI DAG FÖR DAG. I den finns en skitbra inledning som jag skrivit av samt lagt till lite på. 
Under tiden jag fixade med den kom jag på att den kan kanske vara intressant att även ha här på bloggen så jag slänger in den här med. Ni som är intresserade av GI-metoden, vad det är och vad som händer i kroppen, kan fortsätta läsa. 


Vad är GI?

GI-metoden betyder att man undviker raffinerade kolhydrater som socker, vetemjöl, klibbigt ris, vit pasta, vitt bröd, flingor, läsk, kakor, chips och godis. Alla har högt GI (Glykemiskt Index) vilket betyder att de bryts ner snabbt i magen, ger stora blodsockersvängningar och sätter igång kroppens produktion av hormonet insulin, som är fettbindande.

Det gäller att äta så att blodsockerkurvan hålls på en jämn nivå. Mat med lågt GI har just den effekten. Det bryts ner långsammare, ger längre mättnadskänsla och är snällare mot kroppen i största allmänhet. Fullkornsprodukter, bönor/linser, frön, grönsaker, frukt, surdegsbröd, mjölkprodukter, fil, quinoa, dinkel, bulgur och nötter är alla exempel på produkter som alla innehåller ganska mycket kolhydrater, men som ändå bryts ner långsamt och alltså har ett lägre GI-värde.

När man även äter minimalt av dessa maximerar man kroppens fettförbränning och det sker på kort tid. Det är därför det ofta står om rivstarter eller turbostarter i GI-sammanhang. Dessa brukar vara 4 veckor långa och är ett bra sätt att komma igång med ett nytt kostupplägg och/eller en viktminskning.  Kroppen ställs om från att använda snabba kolhydrater som bränsle, till att i stället börja bryta ner kroppens fett och omvandla det till energi. Du kommer alltså gå ner i vikt genom att förbränna fett, inte muskler. Det här bidrar också till att det kommer vara lättare att behålla din vikt efter de 4 veckornas ”rivstart”.


Så här går det till:

Det finns fyra energikällor i det vi äter och dricker. Kolhydrater, som finns i bröd, pasta, socker, frukt, grönsaker, ris, flingor med mera är den största källan. Drygt hälften all energi vi förbrukar kommer från kolhydrater. Tyvärr är en alltför stor del av dessa ”snabba” kolhydrater med högt GI.
 Protein som bland annat finns i kött, fisk, fågel och ägg är den andra källan och utgör ungefär 15 procent av dagsenergin för de flesta. Fett, som huvudsakligen finns i olja, smör och grädde, men också finns insprängt i många proteinrika livsmedel som kött och fisk, utgör i genomsnitt 30 procent av dagsenergin. Därutöver kommer den fjärde källan, nämligen alkohol. För de flesta utgör alkohol i snitt 5 procent av energiintaget. De individuella skillnaderna är förstås stora, men så ser det ut för ett genomsnitt av befolkningen.

 Av de olika födoämnena är det kolhydrater som bryts ner snabbast i kroppen.
Skälet till det är att kolhydraterna omvandlas till glykos (socker) när de lämnar magen och därefter transporteras de ut i kroppen via mängder av fina blodkärl som finns i tunntarmen.
Att omvandla protein och fett till energi är en betydligt omständligare process. Så länge som du äter mycket kolhydrater, och främst de med högt GI, kommer kroppen inte att prioritera fettförbränningen. Kroppen är ganska bekväm i just det avseendet och använder såklart sitt favoritbränsle när det finns tillgängligt.

Vad är det då som händer om vi strikt minimerar kolhydratintaget under 30 dagar (4 veckor)? Jo, i brist på den snabbåtkomliga energin från glukosen aktiveras kroppens fettförbränningssystem, och vårt lager av extra energi (som finns i sparad form av fett – övervikt) blir den huvudsakliga energikällan till kroppens muskler, organ och hjärna. Man kan förklara det med att det blir en biokemisk omvandling i kroppen där vi börjar använda fett, istället för socker från kolhydraterna, som primärbränsle. Det är just detta som är hemligheten till att man går ner i vikt. Vetenskapsmännen kallar det för att man befinner sig i ketos, och att fettförbränningen, lipolysen, har kommit igång.


Gör det inte svårare än vad det är

Bara för att man ska börja äta enligt GI-metoden behöver man inte offra sina favoriträtter. Försök istället att göra om dem och GI-anpassa dem. Tacos till exempel går utmärkt att äta bara man tar bort brödet och chipsen. När du lagar spagetti och köttfärssås åt familjen väljer du bort pastan och tar mer av salladen istället. Man kan även göra ”pasta” utav riven kål eller morötter, och squash fungerar ypperligt istället för lasagneplattor! Utav blomkål kan du laga både blomkålris och blomkålmos.

Efter 4 veckors ”rivstart” är det okej att sakta men säkert börja införa kolhydraterna på tallriken igen. Välj då bra alternativ som fullkornsprodukter, grovt bröd, matvete och andra kolhydrater med lågt GI-värde och skär ner på mängden. Halva tallriken ska vara täckt av grönsaker, inte pasta!


Källor: GI dag för dag, Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson


Frukost

Frukost är jätteviktigt!

Även om man har svårt att äta tidigt på dagen så bör man se till att få något i magen på morgonkvisten. Jag själv är inte direkt supersugen på att klämma en omelett klockan 6-7 på morgonen även om frukosten egentligen bör bestå utav 20-25% av dagens intag. De dagar man har tid att kliva upp och "lulla runt" en timme eller två innan det är matdags då kan jag äta nästan hur mycket som helst, men under de andra dagarna är inte det ett alternativ. 

Min favoritfrukost just nu är fil eller naturell yoghurt blandat med kvarg, bär, frön och nötter. Genom kvargen får jag i mig mycket protein och genom bären, fröna och nötterna viktiga vitaminer och mineraler. Fröna och nötterna ger mig också bra fettsyror. Jag äter gärna ett kokt ägg med en klick majonnäs till också men just idag var det slut på ägg här i Storsved. Ägg är en utmärkt näringskälla till bland annat järn, zink, selen, jod och vitaminerna D, E och B12. Ett kokt ägg täcker dagsintaget för vitamin E, vitamin B12 och mineralen selen (även en antioxidant).

De dagar jag ska träna på förmiddagen brukar jag ta ägget på en macka. Mörkt rostbröd blir det oftast om jag inte fått för mig att baka eget såklart. En av mina köpefavoriter är Pågens energi, det innehåller bra med fibrer och det är gott! 

Eftersom den här frukosten innehåller mycket protein och bra fetter så håller jag mig mätt länge på den. Tack vare att den innehåller minimalt med socker så håller sig även mitt blodsocker stabilt vilket betyder att jag inte kommer få några energiförhöjninger eller dippar som ger mig sockersug. Jag är väldigt känslig mot blodsockerförändringar och för att jag ska klara av att motstå sötsaker så måste jag äta bra mat regelbundet. (ca var tredje timme funkar för mig).

Idag hade jag hallon, blåbär, gojibär, pumpakärnor, pinjekärnor, mandel och kanel som topping på min yoghurtkvarg. Nötter och mandel är som jag skrev innan väldigt bra källor till bra fetter men dem innehåller väldigt mycket kalorier. Därför har jag börjat använda mig av färdighackad mandel som jag bara strör litegrann över bären. På så sätt använder jag automatiskt lite mindre än om jag hade hackat den själv. Det enda negativa med detta är att på mandelpåsen är det en bild på en bulle. Tur att mitt blodsocker är stabilt så jag inte blir sugen på den... ;) 




 

Jahaja...

Jag har fått några hintar om att det finns en par stycken som faktiskt saknar mina blogginlägg...

Jag är just nu hemma i Ljusdal på praktik. Under 6 veckor håller jag på med livsstilsförändringar tillsammans med en grupp på 8 personer på Citygym här i Ljusdal.  

Jag har valt att "jobba" på påsklovet för att kunna ta ledigt vecka 20 då jag och Krister sticker till Grekland en vecka. Det ska bli galet skönt!

Under dessa 6 veckor så har jag även utmanat mig själv att göra lite av en livsstilsförändring. Jag vill bli fit inför utlandsresan. Eller, jag TÄNKER bli det! ;) 
Jag tjuvstartade redan för några veckor sedan då jag och Krister ingick en pakt om att vi inte får köpa godis, chips, kakor eller andra sötsaker. Om vi blir bjudna är det okej att äta om vi har lust. Till exempel när vi blivit bjudna på middag hos mamma och pappa och de bjuder på dessert så har vi ätit utan dåligt samvete. 

Om några dagar, den 10 april, kommer reglerna att stramas åt. Krister fyller år den 9:onde och då ska vi självklart äta tårta. Dagen efter är det exakt en månad tills vårat plan lyfter och då är det nolltolerans som gäller. Jag äter redan så nyttigt som det bara går, vilket enligt mig just nu är mycket protein och mat med lågt GI-värde. Hårda träningsdagar är det okej med lite extra kolhydrater som t.ex. bra bröd (eftersom jag älskar mackor), potatis från gårdagen (eftersom att de får lägre GI värde då) och mathavre. Jag är inte speciellt förtjust i varken pasta eller ris och när jag bodde i Oslo åt jag nästan aldrig dessa. Om man nu tycker om dessa och vill envisas med att äta dem så föreslår jag fullkornsvarianterna som innehåller mycket mer näring än de dödstråkigt vita varianderna. Det ska erkännas att jag faktiskt är svag för lasagne, tur att det även finns fullkornsplattor till det! Mycket grönsaker, frukt och bär intages också av mig och det med glädje. Satan i gatan vad gott det är, att människor inte äter mer av dessa är för mig en gåta. Man mår ju så vansinnigt bra och får grym energi av dem också!

För lite matispiration så slänger jag väl in en bild på dagens lunch som jag nyss stoppat i mig:


Den bestod av något så simpelt som keso, makrill, broccoli och dinkelknäcke från Janssons bröd. Enkelt, gott, nyttigt och nå fruktansvärt mättande! 

Det här tar 3 sekunder att göra iordning, äkta snabbmat á là Madde!! ;) 

Jag ska försöka (än en gång) att uppdatera bättre här. Jag tycker faktiskt själv att det är kul och inspirerande att gå tillbaka och läsa mina gamla inlägg. Bättring!! 

RSS 2.0