Visste ni att...

...idag är det äggets dag!


Fredagen den 9:e oktober är det åter dags för Äggets Dag. Det är dagen då ägget hyllas runt om i hela världen med bland annat äggfestivaler, konstutställningar och recepttävlingar. I år uppmärksammar Svenska Ägg dagen genom att inspirera fler att laga klimatsmart mat som kan hjälpa oss att minska matsvinnet.

Svenskarna slänger mycket mat i onödan. Uppskattningsvis 100 kilo livsmedel per person och år hamnar direkt i soptunnan, vilket är ungefär en tredjedel av allt vi köper. Det visar en studie från Konsumentföreningen Stockholm. En viktig del i att minska matsvinnet är att ta till vara på maten som man köper. Då är ägg ett bra, näringsrikt och gott hjälpmedel. Att ha ägg hemma gör att du när som helst kan använda både överbliven redan tillagad mat och andra ingredienser från kylskåpet som blivit över, till att laga en god och matig frittata eller omelett.

- Det är viktigt att vi hittar sätt att komma bort från det stora matsvinnet. Att ge konsumenter enkla tips i vardagen på hur de kan bidra till att minska matsvinnet är ett sätt att inspirera dem att se nyttan med maten i kylskåpet istället för att slänga den. Ägg är ett bra livsmedel att alltid ha hemma i kylen och som passar utmärkt när det finns överbliven mat och man vill laga till något gott, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid Konsumentföreningen Stockholm.

Äggets Dag runt om i världen
Äggets dag är instiftat av IEC (International Egg Commission) och har firats sedan 1996 med olika aktiviteter runt om i världen. I Ungern anordnas exempelvis en äggfestival varje år, med matlagningstävlingar, musik och konstutställning med ägg. I Kina har man bland annat haft äggkarnevaler. I Nederländerna har skolbarn skapat konst med ägg och i USA brukar man tävla om att laga frukostmenyer med olika inslag av ägg.

Mer om hur Äggets Dag firas och klimatsmarta recept finner du i faktabladet och på www.svenskaagg.se

För ytterligare information, se www.svenskaagg.se eller www.slv.se eller kontakta:
Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande Svenska Ägg, telefon: 070-852 52 58

Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Medlemsföretagen är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och fodertillverkare.


Kommentarer
Postat av: carro

ojoj äggets dag. har jag aldrig hört talas om tidigare!! Bäst att koka sig ett ägg till fredagskos då!!=)

2009-10-09 @ 16:45:14
URL: http://coccoline.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0